Thursday, July 28, 2011

Ramadhan, Zakat Fitrah dan Raya

Posted by Ai Am Nor at 3:10 AM 2 Kemon Komen


Nampak gayanya hari ni bukan main lagi ai post entri kat dinding maya ai nih.Tapi itulah, kita ni kalau ada benda baik apa salah kita share kan? =) so entri yang kedua wat hari yang sama ni mengenai Ramadhan, Zakat Fitrah dan Raya memandangkan ramadhan yang dirindui bakal menjelma beberapa hari lagi.

Kalau kat Facebook bukan main lagi dah iklan raya hehehe. Puasanya tak lagi dah sibuk nak beli bahan buat kek la, nak beli itu la.. ini laa.. kalau zaman dulu-dulu masa masih berkain biru (sekolah laa) 1st day puasa dah sibuk nak beli dan post kad raya.. buka puasa belum lagi tu.. yang best nya member duk sebelah meja pun dapat gak, sedangkan dah boleh wish face to face "Salam Lebaran".

Tapi itu la, kira nya kad raya tu sentimental value laa.. Ai sampai sekarang simpan lagi kad raya yang member kasi.

Tibanya ramadhan bermula la kita berusaha nak beramal. Seperti yang kita tahu, bulan Ramadhan penuh keberkatan cuma datang untuk 1 bulan dalam setahun.. singkat nya masa. terasa macam tak cukup jer.

Ramadhan ni jugak adalah bulan untuk kita belajar merasai kehidupan orang-orang yang kurang berkemampuan, bagaimana untuk merasa hidup yang serba kekurangan tetapi masih dapat mensyukuri nikmat kurniaan Allah, tanpa banyak merungut. Kerana Allah takkan menguji makhluk Nya melebihi kemampuan mereka. Jadi kita yang merasa hidup selesa ini harus bersyukur tak merasa hidup susah. Inilah nikmat Ramadhan, kira berkongsi rasa dengan saudara-saudara kita yang lain.

Lagi pasal Ramadhan, bazaar ramadhan. Hmmm susah nya ai nak komen coz ai pun tak ketinggalan merasa kemeriahan bazaar ramadhan. Tapi satu ai nak pesan, niat kita berpuasa di bulan mulia nak berkongsi rasa dengan saudara yang hidup kekurangan. Takkan lah cara kita nak berkongsi rasa dengan membayar nafsu semahu-mahu nya. Membazir amalan syaitan, itu yang apak ai selalu pesan. Masuk gerai sebelah, kuar lagi gerai sebelah, masuk lagi gerai kat depan.. habis borong satu tapak bazaar.. macam la takut bazaar tu tak bukak lagi esok.

Mula 1 ramadhan sehingga akhir ramadhan (makruh pada 1 syawal) kita diwajibkan untuk membayar zakat fitrah. Kebiasaannya tabiat kita manusia ni, dah diberi tempoh untuk membayar suka nak bayar saat-saat akhir. Ada yang tunggu sampai hari terakhir nak bayar pun juga waktu makruh. Haduh... ini ingatan buat ai dan anda-anda semua. Janji jangan tak bayar sudah la. Sucikan lah harta yang kita pinjam dari Nya dengan membayar zakat.

haaa ni untuk panduan kita bersama kadar zakat fitrah bagi tahun 2011

Selesai ramadhan, hmmm akan rindu lagi kita pada nya. Syawal menjelma meniti hari-hari yang ceria. Seperti yang kita tahu, pada bulan ramadhan someone is leaving hehehehe... dan tamat nya ramdhan dia coming balik.. Allahhu Akhbar.. Mungkinkah kita terdorong oleh makhluk laknatullah ini dengan berhabis-habisan ketika syawal? hmmm.. Seperti yang ai katakan tadi, Allah tak suka makhluk Nya membazir. Bersederhanalah kita sahabat-sahabatku.. tak rugi pun kita tak berlebih-lebihan diwaktu syawal.

p/s: agaknya apa motifnya 6-7 pasang baju raya kalau tak sempat bayar zakat.. hmmm (angoll palak ai = pening kepala ai)

#inshaAllah 1 Ogos 2011 kita akan berpuasa.. Sekali lagi teringat akan teman bicara untuk tahun yang keduanya tidak bersama-sama merasai Ramadhan yang mulia ini. Al-Fatihah.. buat Muzaffar Azwar Lawrence dan buat ibu Sharifah Fatimah Tku Sham.


Wednesday, July 27, 2011

JANGAN BUNUH AKU

Posted by Ai Am Nor at 8:00 PM 0 Kemon Komen
Anak kecil menangis sedari keluar menjengah bumi, tertumpahnya darah bonda melahirkan makhluk ciptaan Nya yang sempurna jadian. Kesian si bonda mesti sakit. Kesian si anak yang dah selesa 9 bulan 9 hari dikandung bonda.

Ai tak tahu macam mana rasanya menjadi seorang ibu, mengandung, mengasuh dan membesarkan zuriat kurniaan Nya. Hujung tahun lepas sampai la sekarang ni ANAK MATI TAK BERSEBAB selalu sangat dah keluar surat khabar. Macamana anak yang lahir sihat walafiat boleh mati macam tu jer. Ada yang mati kena gigit kerengga, ada yang mati dalam mangkok tandas, ada yang mati dalam hutan.

maybe baby mati kena gigit kerengga sebabnya terlalu manis kot, sampai si bonda dan ayahnda dah terlebih simpan gula kat umah. Tup2 lahir anak MANIS ni, gi buang kat bawah pokok.

maybe baby mati dalam mangkok tandas sebabnya masa nak lahir tu lubang mangkok tandas tu sumbat jadi anak yang baru lahir tu ada macam pump tandas yang sumbat kot, tu yang gi jolok2 anak sampai pala pun sangkot dalam mangkok. Last2 tinggal jer.

maybe baby mati dalam hutan sebabnya anak kecik tu sesat, tak reti nak balik ke pangkal jalan jadi dia balik menghadap Yang Esa.

Kesian bonda dan ayahnda.. kesian Anaknda..

dalam kepala baby tu mesti dia kata,

Alhamdulillah, sempurna jadian ku oleh Maha Pencipta sehinggakan mata bonda dan ayahnda ku terlihat sinar KEGUNAAN ku.

Tapi tidakkah kita sedari selain mempunyai banyak KEGUNAAN, anak itu penyelamat kita ketika nyawa kita telah diambil semula (hidup ini pinjaman sahaja). Seperti yang ai katakan tadi, ai tak tahu dan tak pernah merasa menjadi ibu kepada anak kecil (InshaAllah, semoga Allah perkenan suatu masa nanti) bertuahlah yang dikurniakan kelahiran yang dikatakan sebagai penyelamat.

Tapi andai kata anak itu tak BERGUNA, tak usah lah biarkan anak itu digigit semut, janganlah dijadikan pump tandas..

Kesian anaknda, tak tahu pun apa yang bonda dan ayahnda dah buat masa belum lahir.

Kesian anaknda, tak tahu pun bonda dan ayahnda tak suka anaknda (merintih, menangis, tak siapa dengar cuma bisa menangis)

Kesian anaknda, tak tahu pun bonda dan ayahnda jahil.

Andai kata anak yang dilahirkan sempat melihat dunia, bonda dan ayahndanya boleh berfikir macam orang dan bukan macam batu (ai tak boleh samakan diorang dengan binatang sebab binatang pun tau sayang anak) mungkin si anak akan jaga bonda dan ayahndanya, membalas jasa sebab membenarkan si anak itu melihat dunia.

Andai anaknda diberi peluang untuk melihat dunia akan anaknda jaga bonda dan ayahnda sepertimana kalian menjaga anaknda (baik layanan baik lah anaknda layan kalian, buruk teladanan kalian, hmmmm anaknda tak pasti)

Bila dah buat salah, kenapa harus tambah lagi kesalahan itu. Astaghfirullah.. dari kita bunuh anak itu buang kat semak, kat magkok tandas, kat dalam hutan, serahkan pada yang boleh menerima. Mungkin bagi si BONDA & AYAHNDA ni akan kata,

sapa yang nak anak haram ini?
Kenapa nak panggil anak ini anak haram? Siapakah yang mengharamkan anak ini?
kesian anaknda, tak tahu pun anaknda ini haram dalam hubungan cinta bonda dan ayahnda
Rasanya kalau letak kat rumah kebajikan adalah lebih afdal kalau betol-betol tak dapat nak terima anak tu. Dari kita menambah kesalahan membunuh tanpa rasa bersalah (tapi betul ker tak rasa bersalah, silap-silap anak tu sibuk main batu seremban depan umah - terigau-igauakan suara tangisan gigit kerengga, tangisan tersumbat najis dalam mulut, tangisan dimakan binatang buas)

Takut nanti orang nampak kalau letak kat rumah kebajikan, nanti apa kata diorang

Tapi tidakah lebih menyiksakan diri tatkala anak disumbat dalam mangkok tandas, dibuang dalam semak, dan diketahui orang. Percayalah cakap ai, public akan lebih mencaci bonda dan ayahnda, sumpah seranah. Adoiiii!! jiwa terasa lebih kacau.


"Leave your unwanted babies with us and no questions will be asked," said its president ORPHANCARE , Datuk Adnan Mohd Tahir.

(Alhamdulillah, semoga niat insan itu terus diredhai. InshaAllah)

Bonda dan ayahnda ku tercinta, JANGAN BUNUH AKU

p/s: kalau dulu masa kecik2 selalu mintak dokong mak n apak.. heheheh Alhamdulillah, punya mak n apak yang cukup sempurna buat aku

# Rindu pada arwah ibu..


Tuesday, July 26, 2011

JELMAAN PELANGI

Posted by Ai Am Nor at 8:46 PM 0 Kemon Komen

Jantung berdetak kencang
Meraung hanya dalam hati
Tak bisa ku luah tak bisa ku sebut
Namun hati meronta
Ku takut zina yang mendatang

adakah itu hasutan si iblis durjana?

Semakin keras detakan ini
Ya Allah, andai Kau tak berkenan
Jauhkanlah rasa ini tanpa tinggalkan kesan
Jauhkanlah segala hasutan
yang cuba untuk menujukkan kebahagian dunia semata

Semakin laju denyutan ini
Ya Allah, andai Kau restui rasa ini
Bawalah ia kepada kebahagian disisiMu
Perindahkanlah rasa ini dengan selawat kekasihMu
Muhammad Rasul Allah

Gusar hati ini
Takutkan kesilapan demi kesilapan
Memurkai Mu wahai Tuhan Pencipta
Aku takut akan Mu
Takut akan siksaanMu

Betapa pedihnya hati ini Ya Rabb
Mengenangkan masa depanku
Di Akhirat nanti ku tak pasti
Ku impikan SyurgaMu
Layakkah aku Ya Rabb
Bukan mahuku ke Neraka Jahanam
Senggsara menanti

Teguhkahlah iman ku
Perkukuhlah peganganku
perkasakanlah ketahanan jiwaku
Agar aku terus bersama IslamMu

Permudahkan urusan yang sedang dilaksana
Biarlah perasaan yang hadir ini terjawab olehMu
Tak ingin aku menyesatkan makhluk lain
oleh rasa yang Kau murkai ini
Sepertimana yang Engkau diperlihatkan
oleh aku sebelumnya

Akan ku pendam rasa ini sekeras-kerasnya
Andai Engkau izinkan
Akan ku simpan rasa ini sehingga Kau Perkenan

Iblis menari dimataku
Mencucukku dengan panah racun
Mencuitku mengingkari Mu

Bunuhlah rasa makhluk ini dengan sekejam-kejamnya
Ku lebih rela menahan sakit di dunia
dari ku disiksa di akhirat kelak
Tak ingin ku lihat jelmaan pelangi

p/s: ku simpan pelangi dalam lipatan jari jemari

Wednesday, July 20, 2011

DIA, awak, saya, Kita..

Posted by Ai Am Nor at 11:12 PM 0 Kemon Komen
Ai sekali lagi nak share apa yang ai baca dari entri-entri sahabat maya ai. Tetiba tak terduga hati ini terdetik... untuk ingatan kita bersama. Ai hanya ingin berkongsi sesuatu yang ai rasa sepatut, dan seharusnya..

-AWAK-

"Cantik baju awak malam ni..."

"Ye lah... Baju ni kan baju yang awak hadiahkan minggu lepas."

"Awak, malam ni malam apa ye ?"

"Entah. Malam apa? Kenapa dengan malam ni...?"

"Awak, malam ni malam Valentine Day la..."

"Oh,awak... Saya nak cakap sesuatu la malam ni."

"Apa dia? Cakap je la."

"Awak, saya terbaca kat satu artikel ni, yang kita tak boleh sambut Valentine Day. Awak tahu tak pasal tu ?"

"Dah lapuk cerita tu... Abaikan je la."

"Awak, kita orang Islam kan?"

"Yeah, for sure la..."

"Kita ni Islam atas nama je, kan?"

"Eh, apa yang awak nak syarah kat saya pulak ni?"

"Saya takut la awak... Malam semalam, saya mimpi, saya mati. Mati wak.. Awak tak takut mati ke?"

"Isy... stop talking nonsense la."

"Saya cakap betul awak. Ada kawan saya cakap, couple tu haram. Kalau nak berkasih dan bersayang berlainan jantina, kena ada ikatan yang sah. Tapi kita?"

"So?"

"Kalau saya nak minta kita kahwin sekarang, mesti awak tak setuju kan? Alasannya kita masih muda. Tapi wak..."

"Awak jangan nak merepek ye. Jangan kata tiba-tiba nak berubah pulak. Awak yang ajak saya datang malam ni kan?"

"Tapi awak, saya tak habis cakap lagi ni."

"Sudah. Sudah. Jangan rosakkan hari kekasih esok ni. Saya ada surprise untuk awak."

"Saya tak perlukan surprise tu. Saya takut Allah bagi 'surprise' kat saya,

tanpa saya sempat buat apa-apa. Awak, dengar ni. Kalau kita nak berkasih, kena ada ikatan yang sah. Dan, berkasih bukan ada specific hari. Awak, saya takut wak..."

"Apa yang nak ditakutkannya lagi. Saya kan ada."

"Tapi nanti, kalau saya dah mati, saya tinggal dalam kubur sorang-sorang. Kalau saya kena soal macam-macam, kena seksa, awak ada ke dengan saya waktu tu untuk tolong saya, bela saya? Kalau awak ada, takpelah, saya rasa sikit lega."

"Awak ni dah mengarut ni..."

"Awak, kita bukan tak tahu semua ni. Kita tahu. Cuma kita sengaja buat-buat tak tahu. Kita pun ada belajar agama waktu sekolah dulu. Awak tak ingat ke? Ustaz Zamri selalu ingatkan kita pasal ni."

"Ok, ok. It's enough. So, apa yang awak nak sangat sekarang ni?"

"Kita clash! Itu yang terbaik wak."

"What??? Awak kena sampuk apa malam ni?"

-bukan kena sampuk-

"Biarlah awak nak kata saya kena sampuk ke apa, sekurang-kurangnya saya nak awak pun kena sampuk."

"Gila apa awak ni. Saya nak balik la macam ni."

"Awak, ingat kata-kata terakhir saya ye. Hidup ini tak lama. Hanya ada peluang sekali. Tapi, kalau kita gunakan ke arah kebaikan, sekali tu sudah mencukupi."

"Dah, jom balik."

"Takpela awak, saya balik sendiri."

"Whatever. Pelik la awak malam ni. Ok, see you tomorrow."

Baru sahaja lelaki itu berlalu meninggalkan teman wanitanya sejauh 10 km, terdengar satu hentaman kuat. Sebuah motor dirempuh oleh sebuah kereta dari arah bertentangan.

Dia.

Malangnya, tidak lagi bernyawa.

Dijemput malaikat terlebih dahulu.

Maka, tiada lagi peluang baginya.

Tiada lagi sesalan baginya.

Untuk bertaubat, memohon keampunan dosa-dosanya.

Hanya bekalan yang sedia ada, bakal dibawa, hingga ke sana.

.......

"Awak, kenapa awak pergi dulu? Kita tak sambut Maulidur Rasul lagi."

"Awak..."

"Eh, awak cakap dengan siapa ni?"

"Macam mana awak ada kat sini? Bukan ke awak yang kena langgar kat depan tu?"

"Tu la... saya pun ingat saya yang kena langgar, tapi rupa-rupanya motor belakang saya yang kena. Alhamdulillah, nasib baik Allah masih pelihara saya. Pastu saya teringat kata-kata awak tadi, sebab tu saya patah balik ni. Saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak sebab sedarkan saya tadi."

"Saya balik dulu. Assalamu'alaikum."

p/s: MAL dalam kenangan, Ibu sentiasa dihati..

sumber:

http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/2326-awak.html

Bila Kacang Memilih Mulut Dari Kulit

Posted by Ai Am Nor at 12:45 AM 0 Kemon Komen

-ENCIK KACANG-

Entri kali ni ai ambik dari salah satu website dan blog kegemaran ai. Maybe takde keoriginalannya, tapi yang ai nak kongsi adalah yang tersirat disebalik kulit kacang.

Zaman sekarang ni, kebanyakan remaja yang punyai kekasih hati lebih berminat untuk mendengar kata-kata yang diucapkan oleh bibir kekasih hati mereka daripada mendengar nasihat yang diberikan oleh ibu bapa sendiri. Perkataan-perkataan seperti 'Mak ni berfikiran kuno', 'Saya tahulah apa yang saya buat!', 'Mak, ayah jangan masuk campur urusan saya!' dan banyak lagi perkataan-perkataan keras yang lain acapkali dilemparkan kepada ibu bapa apabila mereka tidak berpuas hati dengan teguran dan nasihat yang diberikan.

Usia kian meningkat. Daripada dahulunya merupakan seorang kanak-kanak kecil kini telah menjadi remaja yang menginjak dewasa. Kehidupan yang selama ni ditanggung oleh mak dan ayah semakin dilupai. Insan baru hadir dalam hidup. Insan yang bernama kekasih disayangi dan dicintai sepenuh hati. Time tu mulalah anak-anak remaja ini lupa diri. Mak ayah ditolak tepi. Cinta kepada kekasih hati tak berbelah bahagi.

Patutlah Islam mengharamkan budaya couple. Bukan sahaja akan mengundang maksiat tetapi turut menjadikan seorang anak menjadi derhaka. Mungkin anda akan berfikir, bukan semua yang bercouple itu menderhaka kepada ibu bapa. Ya,tidak semua tetapi segelintir. Namun, alangkah elok sekiranya kita menjauhkan diri daripada perkara-perkara yang tidak mustahil akan berlaku kemungkaran daripadanya.

Pada pandangan para pembaca semua. Siapa yang patut kita utamakan selepas Allah dan Rasul? Kekasih hati ataupun Mak dan ayah? Nah! Ikuti kisah berikut untuk tauladan bersama..


Situasi 1: Mak minta tolong vs Kekasih minta tolong.

Mak: Minah, tolong masakkan nasi goreng untuk mak boleh? Mak lapar nak. Teringin nak makan masakan kamu.

Minah: Laa...Minah penat ni!

Mak: Hmm. Alahai anak aku...



Mamat: Sayang, abang lapar lah. Tiba-tiba terasa nak rasa masakan sayang. Harini sayang masak untuk abang, boleh?

Minah: Boleh abang! Sekarang jugak ayang masakkan untuk abang. Tunggu ye!

Mamat: Sayang you sangat-sangat! (gaya miang)



Situasi 2: Pesan mak vs pesan kekasih

Mak: Minah, janganlah keluar malam-malam.Tak elok tau anak dara keluar malam. Apa kata orang-orang kampung nanti. Kalau jadi apa-apa kat kamu, siapa yang susah? Mak risau.

Minah: Ala mak ni membebel je. Orang bukan pergi mana pun. Nak pergi jumpa Mamat kejap je pun susah....hish!

Mak: Alahai anak aku...



Mamat: Sayang, abang hari ni ada kerja kat KL. Sayang duduk kat kampung tu janganlah keluar malam-malam pula. Waktu abang tak ada ni, jaga diri ye sayang....I love you!

Minah: Baiklah abang. I ikut cakap you. Abang pun jaga diri tau! Love you too. (gaya gedik)



Situasi 3: Pandangan mak vs pandangan kekasih

Mak: Minah! Kenapa pakai baju ketat-ketat ni? Malu mak tengok. Bahaya pakai macam ni! Nanti lelaki-lelaki gatal kacau...

Minah: Mak ni bising la! Orang tau lah apa yang orang buat. Mak, orang dah masak la dengan perangai lelaki kat luar sana..mak bukannye tahu apa-apa pun!

Mak: Alahai anak aku..



Mamat: Sayang, you pakai short dress ni cantik sangat tau. Tergoda I tengok you! Tapi, I harap you pakai macam ni bila depan I je boleh sayang? Jangan pakai depan lelaki-lelaki lain, I tak suka. Janji sayang?


Minah: Ops, you tergoda? Hehe. Abang jangan risaulah..sayang akan pakai seksi macam ni depan abang je. Sayang tak pakai seksi-seksi bila abang takde.



Situasi 4: Mak suruh kahwin vs Kekasih ajak kahwin

Mak: Minah. Mak rasa kamu kahwin je la dengan si Mamat tu cepat-cepat. Muak dah mak tengok kau keluar dengan jantan tu tanpa ikatan, melayan telefon dari jantan yang bukan mahram. Mak tak berkenan dengan gaya kamu nak..

Minah: Mak ni kan..suka sangat tak puas hati dengan gaya hidup orang. Tau la mak jeles kan?!

Mak: Alahai anak aku.. Minah..Minah...(menggeleng kepala kesedihan)



Mamat: Sayang, abang tak sabar nak kahwin dengan sayang. Jom kita kahwin nak? (Ajak-ajak ayam)

Minah: Sayang pun tak sabar nak kahwin dengan abang! Kalau abang sudi, esok pun sayang sanggup kahwin dengan abang.



Situasi 5: Mak vs Kekasih??

Mak: Hari-hari mak tengok minah bersembang dan bermesej dengan Mamat. Cakap pula bukan main romantik. Minah, kita bercakap dengan lelaki bukan mahram dalam telefon macam tu tak elok Minah...

Minah: Mak, tolonglah faham. Jangan sibuk urusan orang boleh tak?? Orang cintakan Mamat. Tau la zaman mak dulu tak ada handphone!

Mak: Alahai anak mak......



Mamat: Betul la..abang mana ada perempuan lain. Sumpah abang tak tipu!

Minah: Abang tipu, i nampak you jalan dengan betina tu dekat pekan petang semalam! Penipu! (Menjerit-jerit dan menangis)

Mamat: Suke hati Minah la nak percaya ke tak, kalau tak percaya sangat kita putus je lah hubungan. Senang! Tak payah nak call-call dan mesej-mesej lagi dah!

Minah: Abang!!!!

*Ingatlah tidak ada keberkatan andai pesanan mak dan ayah tidak dituruti. Jika pesanan kekasih hati yang terlalu diikutkan sangat, inilah pengakhirannya!

Jadi, you all fikirlah sendiri . Ingatlah, redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapa. Bukan pada kekasih hati you all!



p/s: kacang memang sedap tapi orang bilang 'UBAT' jerawat huhuhu takk nakkkkk!!

*cik kacang my dear kazen..

sumber:
http://ansyuhanim.blogspot.com/ dan
http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/3151-bila-kacang-memilih-mulut-daripada-kulit.html

Thursday, July 14, 2011

InshaAllah - Dengan izinNya

Posted by Ai Am Nor at 7:47 PM 0 Kemon Komen

-TAKUT-

hati terusik dek kenangan silam
kini terusik akan masa hadapan
adakah akan terjadi sama seperti yang lepas?

takut?
mungkin.
tapi sampai bila?

hati yang sunyi
sentiasa terkenangkan peristiwa lalu
adakah yang masa depan
akan terjadi sama seperti yang lepas?
atau adakah semudah yang diharap?
hati ini ingin dipunya
tapi hanya bisa memendam

takut?
mungkin
tapi sampai bila?

sampaikah hati untuk melukakan lagi
akan adakah lagi provokasi

-nor-

mula lagi dah ai ni hehehe.. sesaja dikala kebosanan dan keseorangan. ye la, kita tak berani nak mengharap lebih sebab kita hanya punya satu kemungkinan dan bukan kepastian. kita merancang Yang Esa menentukan, sama ada diperkenan atau tidak, sama-samalah kita berserah dan redha dengan ketentuanNya.

Ai tak berani untuk memberi kata putus, pun tak berani nak memberi harapan pada sebarang kemungkinan. Semampunya ai cuma dapat mengucapkan InshaAllah, dengan izin Allah. Andai Allah perkenan, mudah-mudahan segalanya berjalan tanpa banyak rintangan

Selalu kita dengar "belajar lah dari kesilapan dan pengalaman", nampaknya mungkin ai turut mempraktikkannya sehingga ai takut untuk membuat kesilapan lagi. tapi siapalah kita manusia yang ciptaanNya sempurna sifat tapi tidak perilakunnya. Kita dikawal oleh nafsu, akal, dah hati. Seharusnya kita menggunakan 3 elemen kurniaan itu secara serentak dan tidak berasingan, barulah tindakan kita mencapai tahap kerasionalannya. dan bukan hanya menurut hati semata, nafsu semata dan akal fikiran semata.

Seperti yang ai katakan tadi, perilaku kita tidak sempurna. Tiada manusia yang dilahirkan tidak membuat kesilapan dan tiada manusia dilahirkan untuk hanya membuat kesilapan. Tapi kenapa harus takut untuk buat salah? Ya, kita takut akan silap. kita takut silap kerana takut dimarahi, kita takut dimarahi kerana akan sakit hati, kita takut sakit hati kerana kita akan bertindak tidak waras dan akhirnya kita takut menjadi tidak waras kerana lupa akan Allah.

Tapi tidak lah kita dicipta untuk takut pada diri, kerana kita hanya perlu takut akan pembalasan atas perbuatan kita. Allah Maha Mengasihi, takkan sesekali membiarkan kita dalam ketakutan.

Dulu kalau kat skolah kita takut buat salah, takut nanti cikgu marah. dulu kalau dekat rumah kita makan tak habis mesti kena marah (ni lah yang buat badan beso bebeno nyer, takut kena marah makan sampai habis 2 pinggan ekekekek) dan sekarang, kalau kita cerita soal hati, takut gagal lagi sehingga menjadikan kita alpa bahawa cinta itu milik Dia.

Dan masih adakah pasangan hidup yang hidup dengan provokasi dan pandangan orang lain? apakah pendapat orang menjadi teras keberkesanan sesebuah perhubungan itu? Ai tak tahu nak jawab apa sebab ai takde jawapan untuk itu.

p/s: dek risau dan takut akan pendapat orang lain ai memilih untuk berdiam diri. InshaAllah, andai Allah perkenan ia nya tak perlu diluah melalui kata-kata.
 

AI AM NOR Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea