Wednesday, October 19, 2011

KENANGAN YANG TERINDAH - SAMSONS

Posted by Ai Am Nor at 12:38 AM 0 Kemon Komen

Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang tlah hilang darimu
Yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun
Aku mampu tuk mengenangmu

Darimu...
Kutemukan hidupku
Bagiku...
Kau lah cinta sejati

Ooh...

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang tlah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah

Ooh...

bermain-main lagu kenangan terindah dikala subuh hari, tak tersedar ai jatuh lagi air mata nih.. issshhh!! STOPP!!! 'sudah lah nor!!' ai cuba lagi pujuk diri seperti setahun yang lalu. Lagu yang berkumandang merobek jiwa, masih terdengar kata-kata indah, senyuman digaris mata. Banjir lagi mata nih.. hmmm tapi sesungguhnya dia memang akan terus menjadi kenangan yang terindah. Yang lepas tetap akan jadi kenangan, dah jadi sejarah. Baik buruk cerita lalu dah pun berlalu.

PadaMu Ya Rabb, ku sedar diri ini tidak layak meminta dan hanya Engkau yang berhak memberi, tenangkanlah dia disisiMu..

p/s: pernah post lagu Honey Bee-Zee Avi pun kenangan terindah jugak... kenanga terindah - harussss senyum sebab indah

Monday, October 3, 2011

Tak Susah, Jangan Susah

Posted by Ai Am Nor at 8:41 PM 0 Kemon Komen
Seperti kebiasaan hari-hari, ai akan menjengah ke laman maya para sahabat, dari ke hari banyak benda baru yang boleh kita pelajari. Orang kata banyak membaca banyaklah ilmunya. Kalau tak baca mana nak tahu. Asyik dengar cakap orang tapi tak tahu benarnya. So, apa salahnya kita dengar, lihat dan baca. Tak susah.. =)


Berbalik dengan TAK SUSAH JANGAN SUSAH. Selama ni orang anggap kita yang bertudung ni menyusahkan. Kadang-kadang orang kita sendiri beranggapan sama, Astaghfirullah... Pakai tudung lagi senang dari yang tak pakai tudung. Nak kena bila ikat rambut, nak kena treatment selalu, nak kena colour lagi, repair yang rosak kEna panas matahari lagi.. nah.. pakai tudung cuma perlu syampoo dan tudung colour-colour pun banyak.. sukahati jer nak colour apa. Bukankah menjaga sesuatu yang berharga lebih baik dari dibiarkan orang yang tak sepatutnya merasai keindahan kita -Tak Susah, Jangan Susah.




Kalau pergi camping dengan rakan-rakan yang tak sama agama, kebetulan pula kita tak bawa peralatan memasak tapi yang rakan yang bukan seagama dah ready kuali, periuk dan sewaktu dengannya. Sudahhhhh!! dalam kepala dah terfikir - "entah-entah kuali ni dah pernah masak BABY, alamat tak makan la aku seminggu dalam hutan". Ni lagi satu pendapat kita yang selalu menyusahkan diri sendiri. Islam kan mudah. sebelum guna kita mintak izin tuan punya kuali, samak lah dengan air tanah 1 kali dan 6 kali air bersih. See.. kan dan boleh pakai kuali periuk tu. -Tak Susah, Jangan Susah.


Yang paling selalu menyusahkan fikiran kita lebih-lebih lagi kaum hawa, POLIGAMI. Cuba kita menjadi sedikit rasional kenapa islam mengadakan poligami. Bukanlah semata-mata kerana nisbah wanita yang lebih dari lelaki, bahkan di Malaysia nisbah lelaki adalah lebih dari wanita. (wah, panjang nak ulas ni... heheheh) tapi bukankah kita setiap wanita inginkan lelaki yang terbaik untuk didampingi. Lepas tolak mat rempit, mat Soul, kaki clubbing, yang ke masjid yang rajin tadarus hmmm tinggal berapa lah lagi. Poligami adalah untuk yang berkemampuan dari zahir dan batin. Bukan sewenang-wenangnya nak poligami. Jangan lah nak menyusahkan fikiran takut akan poligami sedangkan Allah telah menyatakan poligami adalah untuk membantu kaum hawa. Mengelakkan dari perbuatan songsang, berpasangan sesama jantina, mengelakkan hidup bersendirian akibat tidak berkahwin kerana berkahwin itu ibadah. Kenapa harus kita menentang sesuatu yang telah halal sedangkan ianya tidak haram. - Tak Susah, Jangan Susah.



p/s: kalau ada yang bertanya, sanggupkah yu bermadu dengan seikhlasnya? akan ai jawab, semua itu urusanNya dan ai tak berhak menolak ketentuan, redha. HE planned the best for us.

Tuesday, September 6, 2011

ISU PENGHARAMAN PEMAKAIAN TUDUNG DI IPT

Posted by Ai Am Nor at 12:19 AM 4 Kemon Komen

Isu pengharaman pemakaian tudung di IPTA dan IPTS di Malaysia. Ahli-ahli parlimen negara sudah mendapat kata sepakat bagi mengharamkan pemakaian tudung bagi pelajar wanita di IPTA dan IPTS di Malaysia ini berikutan dengan faktor-faktor kesihatan. Ini kerana pelajar-pelajar wanita yang memakai tudung ini didapati kurang mendapat prestasi yang agak cemerlang. Kenyataan ini juga disahkan oleh pakar-pakar di hospital selayang yang membuat kajian terperinci pemakaian tudung ini.

Mereka berkata tudung ini akan menyebabkan pengedaran udara yang kurang dan menyebabkan kepala yang melindungi otak akan menjadi kurang segar dan akan menjadikan otak mereka tidak aktif seperti pelajar-pelajar yang tidak memakai tudung. Jadi bagaimana isu ini boleh berlaku topik ini sengaja ditulis dan hanya disiarkan kecil sahaja di bahagian muka surat yang sekiranya tidak diteliti tidak akan nampak.

Adakah kerajaan Malaysia takut akan hal ini. Yang dulu begitu marah terhadap Singapura yang memberhentikan 2 orang murid perempuan kerana memakai tudung ke sekolah. Ape susah jadi dengan isu ini diam begitu sahaja. Sekarang ape sudah jadi paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih. Sekarang Malaysia sanggup mengHARAMkan pemakaian tudung pihak JAKIM juga tidak dapat berbuat apa-apa dengan isu ini. Ini kerana semuanya terletak di tangan menteri-menteri di Malaysia.

Bagaimana pula dengan Pak Lah yang selalu menjadi Imam di masjid-masjid, adakah beliau juga bersetuju dengan isu pengharaman pemakaian tudung ini. Jadi bagaimana seorang Imam boleh setuju tentang pengharaman pemakaian tudung ini.

Bagi pihak Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). International Islamic University Malaysia (IIUM) juga hanya menunggu dan lihat sahaja apa yang akan terjadi. Universiti ini dahulu yang mewajibkan setiap pelajar wanitanya memakai tudung apabila memasuki kawasan universiti kini hanya mengambil endah tak endah sahaja mengapa MALAYSIA sekarang ini. MALAYSIA yang dulunya dikenali kerana agama rasminya adalah agama Islam. Kini boleh mengharamkan pemakaian tudung di Malaysia yang kita semua sudah maklum sebagai seorang wanita Islam wajib memakai tudung.

Isu ini sengaja tidak digembar-gemburkan agar tidak mahu berlaku kekecohan ataupun apa-apa reformasi. Pihak media massa seperti TV juga tidak mahu mengambil inisiatif bagi membetulkan semua ini. Adakah Malaysia sudah lemah..

Pihak menteri juga sudah mengeluarkan notis bagi pengharaman pemakaian tudung ini di semua IPTA dan IPTS dan juga akan menghantar notis ini ke sekolah-sekolah. Pihak menteri juga telah menyenaraikan beberapa jenis tudung yang haram dipakai sewaktu berada di dalam sekolah ataupun kawasan kampus antara jenis tudung yang tidak boleh dipakai ialah:-

1)TUDUNG SAJI;
2)TUDUNG PERIUK;
3)TUDUNG TERMOS;
4)TUDUNG CAT;

dan berbagai-bagai jenis TUDUNG BOTOL yang selalu menjadi permainan murid sekolah masih di dalam pemerhatian

Korang rasa apa?? ai terpedaya siotttt!! ai copy sebijik dari blog ni http://www2.adamainaa.com/2011/09/isu-pengharaman-pemakaian-tudung-di-ipt.html hampeh giler bila dah habis bace.

P/S: cet!!! terpedaya rupanya hmmmmmm

Monday, August 15, 2011

Hadiah Hari Lahir Ku Mana?

Posted by Ai Am Nor at 8:17 PM 0 Kemon Komen

15 Ogos berlalu dengan agak perlahan, ai dah cuba nak cepat-cepatkan masa. Siap pusing jarum jam lagi.. isshhkk.. walaupun 15 Ogos betday ai tapi ai tak sanggup nak tunggu lama-lama. satu sebabnya ada berkaitan dengan entri ai sebelum ni, kedua pulak hmmm biar ai jer lah yang tau huhuhu.

tapi takper.. yang lepas tu lepas la.. ai dah tak nak fikir lagi and harap-harap tak terfikir lagi. Dari seorang sahabat FB

Allah has give us REAL EYES to REALISE the REAL LIES

bila ai fikir-fikirkan balik kenapa harus nak menutup mata dan membiarkan jer. Tapi itulah kita, sering dibisik nafsu untuk angkat tapak tangan tutup mata padahal mengintai onar dicelah-celah jari (wassseeehhh) hehehe. Ai percaya Allah itu Maha Adil dan menyangi hamba-hambaNya.

Itu hal hadiah betday nite before the day huhuhu worst but I know HE want to show me the truth of lies.

ok Hadiah betday untuk hari betday (15hb) Alhamdulillah.. para ahli keluarga dan sahabat handai amat perihatin dan baik hati. Hadiah tak ternilai adalah doa dari mereka.. Syukur yang amat sangat punya orang-orang kiri dan kanan yang sentiasa berada dikala susah dan senang.

hari semalam sudah pun berlalu, ingatkan dah habis cerita. Awal pagi 16hb nya pulak, seorang insan yang tak dikenali hanya berurusan rasmi semata tanpa berjumpa buat panggilan semata-mata nak ucap HAPPY BIRTHDAY.

hmmm ai tak tahu nak kata apa, sungguh ai rasa amat bertuah. sekelip mata rasa yang kurang selesa hilang. Alhamdulillah.. Terima kasih Ya Allah.. menghadirkan hamba-hambaMu disampingku.

p/s: usia naik harus lebih matang mengatasi masalah

Sunday, August 14, 2011

Agak Emo

Posted by Ai Am Nor at 5:15 AM 0 Kemon Komen

hah... ini kali post ai agak emo. ishh... biasanya ai post agak neutral laaa. tapi kali ni.. hmmm.. wahh ini kali panassss... bulan ramadhan yang benar-benar menduga puasa ai..

nak meletop jer rasa nya.. tapi ai cakap kat diri sendiri "Nor, yu tunggu lepas buka puasa ok?!" haaaa.. ai tunggu dengan rasa yang penuh sabar dalam kegeraman.

Ada ker terpaksa buka puasa dalam keta ngan air mineral jer semata-mata takut terlepas jumpa orang. ishhh memang sakit ati la. kalau buka ngan air mineral tu ai tak kesah.. tapi yang ai kesah sangat WHAT THE FISH tak angkat kol n tak reply msj sampai terpaksa tunggu 4JAM!!!????udah la ini malam ai punya birthday nite!! This is the worst nite birthday n gift ai ever have!! haaa....... Astaghfirullah.. Ya Allah.. benar-benar menguji manausia itu. Dah la.. makin banyak pulak nak mencarut..

p/s: janji manismu -Aishah


Wednesday, August 10, 2011

Cerita Gunung Bercakap

Posted by Ai Am Nor at 9:36 PM 0 Kemon Komen

Kabus tebal jer masa on the way ke office pagi ni, macam kat atas gunung la pulak.. Nasib pasang lampu kalau tak, tak nampak pun keta yang kat depan. (so, sapa kata kalau nak bukak lampu keta kena tunggu malam jer??)

Sebut pasal gunung, ai nak share story pasal gunung yang pandai bercakap ni (ye ker bercakap)

Satu pagi yang tak cerah tak mendung, dingin jer. Seorang anak kecil ditemani ayah berjalan-jalan ke kawasan pergunungan.. grrrr... Ai dah dapat imagine kalau dah ke gunung ni kompom sejuk.

Jalan punya jalan, "aaaaarrrrrggggggghhhhh" si anak tersepak batu.
"aaaaarrrrrggggggghhhhh" terdengar satu suara...

"Sapa kau?" soal si anak.

"Sapa kau?" balas suara tu lagi

(jeng jeng jeng.... hehehe)

"Tunjukkan diri laa weii kalau berani!!" gertak si anak

"Tunjukkan diri la weii kalau berani!!" sang pemunya suara balas balik

"Penakut!!" herdik si anak

"Penakut!!" balas suara tu lagi (memang tak reti nak mengalah)

"Ayah, kenapa suara tu asyik ikut cakap kita?" ayahnya tersengih.

"Itu yang dinamakan GEMA anak ku", "Cuba dengar ni, TERBAIK!!!"

"TERBAIK!!!" balas suara tu lagi (nak jer sambung dari ladang ekekekek)

Si anak terkejut.

Inilah kehidupan kita, setiap yang kita hulur kita akan dapat balik (mungkin dalam berbeza cara). Kehidupan kita reflect dengan action kita. Kita buat baik orang balas baik, kita buat jahat orang memang simpan dendam.

IF YOU WANT MORE LOVE IN THE WORLD
CREATE MORE LOVE IN YOUR HEART
IF YOU WANT MORE COMPETENCE IN YOUR TEAM
IMPROVE YOU COMPETENCE
So, bagi ai mudah jer, nak yang baik kena jadi baik. Tapi sekarang ni orang tengok muka baik terus cop baik.. ayaaaarrkkk.. no no no... yang tu tak boleh k... hehehe

p/s: TERBAEK DARI LADANG!!
TERBAEK DARI LADANG!! , Sahut suara tu lagi (nak jugak...)

Murid Mati Makan Juadah berbuka

Posted by Ai Am Nor at 5:47 AM 0 Kemon Komen
-Gambar Hiasan-

MERU: Seorang murid Tahun Lima Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Binjai dekat sini, meninggal dunia pagi kelmarin, selepas mengalami muntah dan cirit birit kira-kira setengah jam selepas menikmati juadah berbuka puasa yang dibelikan bapanya di sebuah bazar Ramadan berdekatan rumahnya di Taman Seri Mewah di sini, petang Ahad lalu.

Selain Nurdini Mohamad Ali, 11, hampir seluruh ahli keluarganya turut mengalami simptom sama sehingga terpaksa dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di sini, selepas memakan juadah sama. Mereka ialah ibunya, Noraliti Ramli, 37, yang kini hamil lima bulan, dan empat abangnya, Mohammad Syafiq, 14; Mohammad Irfan, 13; Mohammad Fitri, lapan dan Mohammad Hazimi, tiga tahun serta pembantu rumah dikenali sebagai Pati.Mohammad Irfan dan Mohammad Fitri turut disyaki dijangkiti penyakit taun, manakala Mohammad Hazimi menghidap demam denggi.

Bapa mangsa, Mohamad Ali Khir, 37, yang ditemui di HTAR, berkata jam 6.10 pagi kelmarin, beliau ke bilik air dan terdengar bunyi dengusan seperti lembu disembelih dari bilik air.

“Sebaik membuka pintu bilik air, saya terkejut melihat Nurdini dalam keadaan terlentang dengan mata terbeliak dan mulutnya berbuih,” katanya.

Mohamad Ali yang tidak dapat menahan sebak, berkata Nurdini meminta air batu campur (ABC) dan otak-otak sejak awal Ramadan lagi, tetapi hanya Ahad lalu beliau berkesempatan membeli juadah berkenaan.
“Kira-kira setengah jam selepas berbuka dengan juadah itu, perut saya mula berasa tidak selesa dan kira-kira sejam kemudian kami sekeluarga dan pembantu rumah mula muntah serta cirit-birit sehingga tidak larat untuk bangun ke bilik air.

“Sebaik melihat keadaan Nurdini yang semakin teruk, saya membawanya ke HTAR tetapi sebaik tiba di hospital, doktor mengesahkan dia sudah meninggal dunia,” katanya.

Ahli keluarganya yang lain dibawa ke hospital sama dengan bantuan jiran.

Mohamad Ali berkata, biarpun beliau turut mengalami simptom sama, beliau menggagahkan diri dan tidak mahu dirawat di hospital kerana tiada siapa untuk menguruskan jenazah anaknya.

Jenazah Nurdini dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Meru, selepas Zuhur, petang kelmarin.

Ditanya sama ada beliau mahu mengambil tindakan terhadap peniaga yang menjual makanan yang disyaki tercemar, Mohammad Ali berkata beliau tidak mahu menyalahkan sesiapa, tetapi menasihati peniaga bazar Ramadan mengambil iktibar dan berhati-hati ketika mengendalikan makanan yang dijual supaya kejadian menimpa keluarganya tidak berulang.

sumber - Berita Harian Online

p/s: Lebih selamat kalau kita masak sendiri.
#gambar hiasan tiada kaitan antara hidup mahupun mati

Mati Hidup Semula

Posted by Ai Am Nor at 5:17 AM 0 Kemon Komen

hmmm ai pun terkejut juga mula-mula baca tajuk berita dari Utusan Borneo hari ni.. layan..........

SIBU: Seorang pesakit lelaki dalam lingkungan umur 50-an yang dikatakan meninggal dunia terpaksa diusung keluar dari bilik mayat selepas nadinya didapati masih berdenyut.

Insiden menggemparkan itu berlaku sekitar jam 4 petang kelmarin di Hospital Sibu apabila pesakit yang berasal dari sebuah rumah panjang di Kanowit, 60 kilometer dari sini, dikatakan telah menghembuskan nafas terakhirnya semasa berada di wad Unit Rawatan Rapi (ICU).

Menurut sumber yang juga saudara-maranya, berita tentang kematian pesakit tersebut telah dimaklumkan kepada ahli keluarga terdekatnya sejurus selepas itu.

Bagaimanapun, ketika ahli keluarga terdekatnya sedang bergegas pergi ke hospital untuk memberi penghormatan terakhir, tiba-tiba mereka sekali lagi dikejutkan dengan berita mengenai pesakit tersebut belum disahkan meninggal dunia.

Sumber memberitahu, dia dimaklumkan bahawa ‘si mati’ terpaksa diusung semula ke wad ICU kerana masih hidup memandangkan nadinya masih berdenyut.

Menurutnya, kakitangan di bilik mayat hampir menyuntik pesakit itu yang dikatakan sudah mati dengan ‘ubat mayat,’ tetapi tidak menjadi setelah hasil pemeriksaan menunjukkan nadinya masih berdenyut.

Katanya lagi, pesakit itu hanya mampu bertahan selama lebih kurang lima jam selepas itu dan disahkan benar-benar meninggal dunia sekitar jam 9 malam kelmarin.

Menurutnya, si mati sebelum itu dihantar ke Hospital Daerah Kanowit seminggu lalu kerana mengalami pelbagai masalah kesihatan dan keadaannya ketika itu agak serius.

Pesakit tersebut yang pernah bekerja di luar pantai dan sebagai pengawal keselamatan di sebuah bank di Kanowit, kemudiannya dirujuk ke Hospital Sibu.

p/s: nasib tak kena suntik lagi - Sujudku, Ibadahku, Hidupku Matiku hanya buat mu Ya Rabb

Wednesday, August 3, 2011

CERITA OFFICE BOY

Posted by Ai Am Nor at 5:41 PM 7 Kemon Komen
Pagi ramadhan yang indah hehehe. Senyum sedekah yang dikira berlipat ganda amalnya di bulan ramadhan. =) ----- (takde kena mengena dengan story, tapi saja pembuka bicara)

Ai nak kongsi satu story yang ai kutip terbaca kat website fevret ai mengenai OFFICE BOY. Ada la sorang mamat yang sedang menganggur disalah sebuah negara maju di dunia. Poket hanya tinggal 10 dollar jer. Kalau diikutkan nak makan apa dengan 10 dollar ni kalau dah namanya negara maju. Kalau kat Malaysia pun lepas untuk breakfast ja kot.

So, dia pegi la satu interview ni kat salah sebuah syarikat besar, apply office boy. HR manager kata,

"YOU ARE HIRED" -ANDA DITERIMA (ala-ala Donald Trumps laaa) heheh

"So, give me your email address and I'll send you the application to fill".- Jadi, tinggalkan alamat emel dan saya akan hantar permohonan anda untuk diisi

"But sir, i don't have a computer neither an email" - Tapi tuan, saya tak ada komputer apatah lagi emel. Jawab mamat tu.

"I'm sorry," "If you don't have an email, that mean you do not exist. And who doesn't exist cannot have the job." (pulaakkk dah!!) - Maafkan saya, kalau anda tak ada email bermakna anda tak layak, dan anda tak diterima disini.

-Punya la nak mintak keja jadi office boy nak kena ada email-

Berbekalkan 10 dollar, dengan mukanya yang tension mamat ni pun terus jalan.
(korang rasa dia buat apa pastu?, pegi cyber cafe?)


Mamat tu pegi pasar sayur dan habiskan 10 dollar beli tomato. (Ayaaarrkkk!! tomato?) Dia bawak tomato yang dia beli tadi ke sekitar kawasan dia merempat jual balik tomato tu. Habis semua tomato dia jual tak sampai 2 jam. Mula la dia kira keuntungan yang diperolehi dari 10 dollar ke 60 dollar... UWAAAHHH.... lumayan.

Esoknya dia beli lagi tomato dan jual lagi dan lagi. 5 tahun dia ulang proses yang sama, dia dah boleh beli lori nak angkut tomato, dah boleh beli rumah (tak merempat lagi), dah boleh buat gudang besar dan macam-macam dengan berbekalkan 10 dollar. Dia mula berfikir untuk berkeluarga, mempunyai zuriat dan persediaan untuk keluarga masa hadapan.

Jadinya, dia pun pegi la ke sebuah syarikat insurance nak beli insurance perlindungan diri dan keluarga (takkan nak beli tomato pulak kan). Borak punya borak dengan agent insurance, tiba la masa nak isi borang.

Last sekali, agent insurance tu kata "Do you have email address?" - Encik ada emel?

'ada lagi soalan macamni issshhhh' rungut mamat tu.

"I don't have email." - Saya takder emel.

"How come you don't have any email address, while you have a plenty of building?", "Have you imagine, what you could have been if you have an email?" - Macamana awak boleh tak ada emel sedangkan awak dah dirikan banyak bangunan, dan dapat tak awak bayangkan apa awak akan jadi kalau ada emel?

Ai suka part ni.... hahhaha

Slamber jer mamat tu jawab

"An Office boy" - Seorang pembantu pejabat.

-tamat-

pengajaran cerita OFFICE BOY ni,

1. Internet bukan penyelesai semua masalah
2. Walaupun takder emel, boleh apa jadi millionaire
3. dan lastly,

IF YOU RECEIVED THIS MESSAGE BY EMAIL, YOU ARE CLOSER TO BE AN OFFICE BOY RATHER THAN MILLIONAIRE . - Kalau awak-awak semua dapat mesej ni melalui emel, hati-hati. Awak-awak semua mungkin akan jadi office boy bukan jutawan (bukan ai cakap k ekekekek)
p/s: entah-entah satu masa nak jadi cleaner pun nak kena ada FACEBOOK jugak =P

-editted story dari iluvislam.com

Tuesday, August 2, 2011

HANTU DI BULAN PUASA!!!!

Posted by Ai Am Nor at 6:47 PM 0 Kemon Komen

errrkkk... Ai ni bukan suka sangat nak ceta pasal antoo nih.. nak tengok iklan ehhh.. dengar jer pun ai dah tukar channel. Bukan ai takut pon tapi.... heheheh saje jer ai tak suka hahahah (cover up la tuuu) bukan cantek pun antoo nih, takde faedah nyer nak layan benda-benda macam ni.

tapi ni la kan, bulan Ramadhan suma kita tahu someone is leaving - ada yang pergi.. tapi sejauh manakah dia pergi? Sedar tak sedar ada lagi hantu yang tinggal masa Ramadhan al-Mubarak nih.. kita semua pun tahu kalau dah masuk bulan ramadhan confirm macam-macam sale.. dari atas sampai bawah kaki kuku hahaha.. dari luar sampai ke dalam menjadi daging..

dari atas sampai bawah:
1. Anak tudung (ikut kesesuaian kepala)
2. Tudung(1 bundle)
3. Songkok (5 pasang)
4. Baju(min 6 pasang)
5. Seluar(2 jam sekali nak tukar baru)
6. Stoking (boleh guna seminggu 1 pasang)
7. Kasut / sandal (tinggi sampai ibu jari kaki terjungkit)
8. Tali kasut (nak jugak warna-warni

luar dan dalam
1. barang kemas (nak jugak sampai hujung lengan, leher menunduk, jari meleleh - yang lakinya sibuk jugak nak pakai emas ketol)
2. Juadah berbuka (melantak takut esok bazaar tak bukak lagi)

hantu bulan puasa yang tak puasa:
1. Hantu Raya - nama pun dah raya confirm la nak beraya
2. Hantu Raba - ni hantu yang paling selalu merayap masa kat bazaar.. ishh2
3. Hantu yang suka makan ketupat - kan nak raya kena la buat banyak ketupat
4. Hantu serammm - memang seram laaa (dah takde idea lagi dah) hahah

tapi kenapa masih ada lagi hantu masa bulan ramadhan ni?
mungkinkah setelah 11 bulan kita dibisik Lakhnatullah itu kita menjadi tegarrrr.. errrkkk...

p/s: awek sapa pontianak? - muvie baru "Tolong!! awek aku pontianak" boleh pulak berAWEKkan pontianak nih


Thursday, July 28, 2011

Ramadhan, Zakat Fitrah dan Raya

Posted by Ai Am Nor at 3:10 AM 2 Kemon Komen


Nampak gayanya hari ni bukan main lagi ai post entri kat dinding maya ai nih.Tapi itulah, kita ni kalau ada benda baik apa salah kita share kan? =) so entri yang kedua wat hari yang sama ni mengenai Ramadhan, Zakat Fitrah dan Raya memandangkan ramadhan yang dirindui bakal menjelma beberapa hari lagi.

Kalau kat Facebook bukan main lagi dah iklan raya hehehe. Puasanya tak lagi dah sibuk nak beli bahan buat kek la, nak beli itu la.. ini laa.. kalau zaman dulu-dulu masa masih berkain biru (sekolah laa) 1st day puasa dah sibuk nak beli dan post kad raya.. buka puasa belum lagi tu.. yang best nya member duk sebelah meja pun dapat gak, sedangkan dah boleh wish face to face "Salam Lebaran".

Tapi itu la, kira nya kad raya tu sentimental value laa.. Ai sampai sekarang simpan lagi kad raya yang member kasi.

Tibanya ramadhan bermula la kita berusaha nak beramal. Seperti yang kita tahu, bulan Ramadhan penuh keberkatan cuma datang untuk 1 bulan dalam setahun.. singkat nya masa. terasa macam tak cukup jer.

Ramadhan ni jugak adalah bulan untuk kita belajar merasai kehidupan orang-orang yang kurang berkemampuan, bagaimana untuk merasa hidup yang serba kekurangan tetapi masih dapat mensyukuri nikmat kurniaan Allah, tanpa banyak merungut. Kerana Allah takkan menguji makhluk Nya melebihi kemampuan mereka. Jadi kita yang merasa hidup selesa ini harus bersyukur tak merasa hidup susah. Inilah nikmat Ramadhan, kira berkongsi rasa dengan saudara-saudara kita yang lain.

Lagi pasal Ramadhan, bazaar ramadhan. Hmmm susah nya ai nak komen coz ai pun tak ketinggalan merasa kemeriahan bazaar ramadhan. Tapi satu ai nak pesan, niat kita berpuasa di bulan mulia nak berkongsi rasa dengan saudara yang hidup kekurangan. Takkan lah cara kita nak berkongsi rasa dengan membayar nafsu semahu-mahu nya. Membazir amalan syaitan, itu yang apak ai selalu pesan. Masuk gerai sebelah, kuar lagi gerai sebelah, masuk lagi gerai kat depan.. habis borong satu tapak bazaar.. macam la takut bazaar tu tak bukak lagi esok.

Mula 1 ramadhan sehingga akhir ramadhan (makruh pada 1 syawal) kita diwajibkan untuk membayar zakat fitrah. Kebiasaannya tabiat kita manusia ni, dah diberi tempoh untuk membayar suka nak bayar saat-saat akhir. Ada yang tunggu sampai hari terakhir nak bayar pun juga waktu makruh. Haduh... ini ingatan buat ai dan anda-anda semua. Janji jangan tak bayar sudah la. Sucikan lah harta yang kita pinjam dari Nya dengan membayar zakat.

haaa ni untuk panduan kita bersama kadar zakat fitrah bagi tahun 2011

Selesai ramadhan, hmmm akan rindu lagi kita pada nya. Syawal menjelma meniti hari-hari yang ceria. Seperti yang kita tahu, pada bulan ramadhan someone is leaving hehehehe... dan tamat nya ramdhan dia coming balik.. Allahhu Akhbar.. Mungkinkah kita terdorong oleh makhluk laknatullah ini dengan berhabis-habisan ketika syawal? hmmm.. Seperti yang ai katakan tadi, Allah tak suka makhluk Nya membazir. Bersederhanalah kita sahabat-sahabatku.. tak rugi pun kita tak berlebih-lebihan diwaktu syawal.

p/s: agaknya apa motifnya 6-7 pasang baju raya kalau tak sempat bayar zakat.. hmmm (angoll palak ai = pening kepala ai)

#inshaAllah 1 Ogos 2011 kita akan berpuasa.. Sekali lagi teringat akan teman bicara untuk tahun yang keduanya tidak bersama-sama merasai Ramadhan yang mulia ini. Al-Fatihah.. buat Muzaffar Azwar Lawrence dan buat ibu Sharifah Fatimah Tku Sham.


Wednesday, July 27, 2011

JANGAN BUNUH AKU

Posted by Ai Am Nor at 8:00 PM 0 Kemon Komen
Anak kecil menangis sedari keluar menjengah bumi, tertumpahnya darah bonda melahirkan makhluk ciptaan Nya yang sempurna jadian. Kesian si bonda mesti sakit. Kesian si anak yang dah selesa 9 bulan 9 hari dikandung bonda.

Ai tak tahu macam mana rasanya menjadi seorang ibu, mengandung, mengasuh dan membesarkan zuriat kurniaan Nya. Hujung tahun lepas sampai la sekarang ni ANAK MATI TAK BERSEBAB selalu sangat dah keluar surat khabar. Macamana anak yang lahir sihat walafiat boleh mati macam tu jer. Ada yang mati kena gigit kerengga, ada yang mati dalam mangkok tandas, ada yang mati dalam hutan.

maybe baby mati kena gigit kerengga sebabnya terlalu manis kot, sampai si bonda dan ayahnda dah terlebih simpan gula kat umah. Tup2 lahir anak MANIS ni, gi buang kat bawah pokok.

maybe baby mati dalam mangkok tandas sebabnya masa nak lahir tu lubang mangkok tandas tu sumbat jadi anak yang baru lahir tu ada macam pump tandas yang sumbat kot, tu yang gi jolok2 anak sampai pala pun sangkot dalam mangkok. Last2 tinggal jer.

maybe baby mati dalam hutan sebabnya anak kecik tu sesat, tak reti nak balik ke pangkal jalan jadi dia balik menghadap Yang Esa.

Kesian bonda dan ayahnda.. kesian Anaknda..

dalam kepala baby tu mesti dia kata,

Alhamdulillah, sempurna jadian ku oleh Maha Pencipta sehinggakan mata bonda dan ayahnda ku terlihat sinar KEGUNAAN ku.

Tapi tidakkah kita sedari selain mempunyai banyak KEGUNAAN, anak itu penyelamat kita ketika nyawa kita telah diambil semula (hidup ini pinjaman sahaja). Seperti yang ai katakan tadi, ai tak tahu dan tak pernah merasa menjadi ibu kepada anak kecil (InshaAllah, semoga Allah perkenan suatu masa nanti) bertuahlah yang dikurniakan kelahiran yang dikatakan sebagai penyelamat.

Tapi andai kata anak itu tak BERGUNA, tak usah lah biarkan anak itu digigit semut, janganlah dijadikan pump tandas..

Kesian anaknda, tak tahu pun apa yang bonda dan ayahnda dah buat masa belum lahir.

Kesian anaknda, tak tahu pun bonda dan ayahnda tak suka anaknda (merintih, menangis, tak siapa dengar cuma bisa menangis)

Kesian anaknda, tak tahu pun bonda dan ayahnda jahil.

Andai kata anak yang dilahirkan sempat melihat dunia, bonda dan ayahndanya boleh berfikir macam orang dan bukan macam batu (ai tak boleh samakan diorang dengan binatang sebab binatang pun tau sayang anak) mungkin si anak akan jaga bonda dan ayahndanya, membalas jasa sebab membenarkan si anak itu melihat dunia.

Andai anaknda diberi peluang untuk melihat dunia akan anaknda jaga bonda dan ayahnda sepertimana kalian menjaga anaknda (baik layanan baik lah anaknda layan kalian, buruk teladanan kalian, hmmmm anaknda tak pasti)

Bila dah buat salah, kenapa harus tambah lagi kesalahan itu. Astaghfirullah.. dari kita bunuh anak itu buang kat semak, kat magkok tandas, kat dalam hutan, serahkan pada yang boleh menerima. Mungkin bagi si BONDA & AYAHNDA ni akan kata,

sapa yang nak anak haram ini?
Kenapa nak panggil anak ini anak haram? Siapakah yang mengharamkan anak ini?
kesian anaknda, tak tahu pun anaknda ini haram dalam hubungan cinta bonda dan ayahnda
Rasanya kalau letak kat rumah kebajikan adalah lebih afdal kalau betol-betol tak dapat nak terima anak tu. Dari kita menambah kesalahan membunuh tanpa rasa bersalah (tapi betul ker tak rasa bersalah, silap-silap anak tu sibuk main batu seremban depan umah - terigau-igauakan suara tangisan gigit kerengga, tangisan tersumbat najis dalam mulut, tangisan dimakan binatang buas)

Takut nanti orang nampak kalau letak kat rumah kebajikan, nanti apa kata diorang

Tapi tidakah lebih menyiksakan diri tatkala anak disumbat dalam mangkok tandas, dibuang dalam semak, dan diketahui orang. Percayalah cakap ai, public akan lebih mencaci bonda dan ayahnda, sumpah seranah. Adoiiii!! jiwa terasa lebih kacau.


"Leave your unwanted babies with us and no questions will be asked," said its president ORPHANCARE , Datuk Adnan Mohd Tahir.

(Alhamdulillah, semoga niat insan itu terus diredhai. InshaAllah)

Bonda dan ayahnda ku tercinta, JANGAN BUNUH AKU

p/s: kalau dulu masa kecik2 selalu mintak dokong mak n apak.. heheheh Alhamdulillah, punya mak n apak yang cukup sempurna buat aku

# Rindu pada arwah ibu..


Tuesday, July 26, 2011

JELMAAN PELANGI

Posted by Ai Am Nor at 8:46 PM 0 Kemon Komen

Jantung berdetak kencang
Meraung hanya dalam hati
Tak bisa ku luah tak bisa ku sebut
Namun hati meronta
Ku takut zina yang mendatang

adakah itu hasutan si iblis durjana?

Semakin keras detakan ini
Ya Allah, andai Kau tak berkenan
Jauhkanlah rasa ini tanpa tinggalkan kesan
Jauhkanlah segala hasutan
yang cuba untuk menujukkan kebahagian dunia semata

Semakin laju denyutan ini
Ya Allah, andai Kau restui rasa ini
Bawalah ia kepada kebahagian disisiMu
Perindahkanlah rasa ini dengan selawat kekasihMu
Muhammad Rasul Allah

Gusar hati ini
Takutkan kesilapan demi kesilapan
Memurkai Mu wahai Tuhan Pencipta
Aku takut akan Mu
Takut akan siksaanMu

Betapa pedihnya hati ini Ya Rabb
Mengenangkan masa depanku
Di Akhirat nanti ku tak pasti
Ku impikan SyurgaMu
Layakkah aku Ya Rabb
Bukan mahuku ke Neraka Jahanam
Senggsara menanti

Teguhkahlah iman ku
Perkukuhlah peganganku
perkasakanlah ketahanan jiwaku
Agar aku terus bersama IslamMu

Permudahkan urusan yang sedang dilaksana
Biarlah perasaan yang hadir ini terjawab olehMu
Tak ingin aku menyesatkan makhluk lain
oleh rasa yang Kau murkai ini
Sepertimana yang Engkau diperlihatkan
oleh aku sebelumnya

Akan ku pendam rasa ini sekeras-kerasnya
Andai Engkau izinkan
Akan ku simpan rasa ini sehingga Kau Perkenan

Iblis menari dimataku
Mencucukku dengan panah racun
Mencuitku mengingkari Mu

Bunuhlah rasa makhluk ini dengan sekejam-kejamnya
Ku lebih rela menahan sakit di dunia
dari ku disiksa di akhirat kelak
Tak ingin ku lihat jelmaan pelangi

p/s: ku simpan pelangi dalam lipatan jari jemari

Wednesday, July 20, 2011

DIA, awak, saya, Kita..

Posted by Ai Am Nor at 11:12 PM 0 Kemon Komen
Ai sekali lagi nak share apa yang ai baca dari entri-entri sahabat maya ai. Tetiba tak terduga hati ini terdetik... untuk ingatan kita bersama. Ai hanya ingin berkongsi sesuatu yang ai rasa sepatut, dan seharusnya..

-AWAK-

"Cantik baju awak malam ni..."

"Ye lah... Baju ni kan baju yang awak hadiahkan minggu lepas."

"Awak, malam ni malam apa ye ?"

"Entah. Malam apa? Kenapa dengan malam ni...?"

"Awak, malam ni malam Valentine Day la..."

"Oh,awak... Saya nak cakap sesuatu la malam ni."

"Apa dia? Cakap je la."

"Awak, saya terbaca kat satu artikel ni, yang kita tak boleh sambut Valentine Day. Awak tahu tak pasal tu ?"

"Dah lapuk cerita tu... Abaikan je la."

"Awak, kita orang Islam kan?"

"Yeah, for sure la..."

"Kita ni Islam atas nama je, kan?"

"Eh, apa yang awak nak syarah kat saya pulak ni?"

"Saya takut la awak... Malam semalam, saya mimpi, saya mati. Mati wak.. Awak tak takut mati ke?"

"Isy... stop talking nonsense la."

"Saya cakap betul awak. Ada kawan saya cakap, couple tu haram. Kalau nak berkasih dan bersayang berlainan jantina, kena ada ikatan yang sah. Tapi kita?"

"So?"

"Kalau saya nak minta kita kahwin sekarang, mesti awak tak setuju kan? Alasannya kita masih muda. Tapi wak..."

"Awak jangan nak merepek ye. Jangan kata tiba-tiba nak berubah pulak. Awak yang ajak saya datang malam ni kan?"

"Tapi awak, saya tak habis cakap lagi ni."

"Sudah. Sudah. Jangan rosakkan hari kekasih esok ni. Saya ada surprise untuk awak."

"Saya tak perlukan surprise tu. Saya takut Allah bagi 'surprise' kat saya,

tanpa saya sempat buat apa-apa. Awak, dengar ni. Kalau kita nak berkasih, kena ada ikatan yang sah. Dan, berkasih bukan ada specific hari. Awak, saya takut wak..."

"Apa yang nak ditakutkannya lagi. Saya kan ada."

"Tapi nanti, kalau saya dah mati, saya tinggal dalam kubur sorang-sorang. Kalau saya kena soal macam-macam, kena seksa, awak ada ke dengan saya waktu tu untuk tolong saya, bela saya? Kalau awak ada, takpelah, saya rasa sikit lega."

"Awak ni dah mengarut ni..."

"Awak, kita bukan tak tahu semua ni. Kita tahu. Cuma kita sengaja buat-buat tak tahu. Kita pun ada belajar agama waktu sekolah dulu. Awak tak ingat ke? Ustaz Zamri selalu ingatkan kita pasal ni."

"Ok, ok. It's enough. So, apa yang awak nak sangat sekarang ni?"

"Kita clash! Itu yang terbaik wak."

"What??? Awak kena sampuk apa malam ni?"

-bukan kena sampuk-

"Biarlah awak nak kata saya kena sampuk ke apa, sekurang-kurangnya saya nak awak pun kena sampuk."

"Gila apa awak ni. Saya nak balik la macam ni."

"Awak, ingat kata-kata terakhir saya ye. Hidup ini tak lama. Hanya ada peluang sekali. Tapi, kalau kita gunakan ke arah kebaikan, sekali tu sudah mencukupi."

"Dah, jom balik."

"Takpela awak, saya balik sendiri."

"Whatever. Pelik la awak malam ni. Ok, see you tomorrow."

Baru sahaja lelaki itu berlalu meninggalkan teman wanitanya sejauh 10 km, terdengar satu hentaman kuat. Sebuah motor dirempuh oleh sebuah kereta dari arah bertentangan.

Dia.

Malangnya, tidak lagi bernyawa.

Dijemput malaikat terlebih dahulu.

Maka, tiada lagi peluang baginya.

Tiada lagi sesalan baginya.

Untuk bertaubat, memohon keampunan dosa-dosanya.

Hanya bekalan yang sedia ada, bakal dibawa, hingga ke sana.

.......

"Awak, kenapa awak pergi dulu? Kita tak sambut Maulidur Rasul lagi."

"Awak..."

"Eh, awak cakap dengan siapa ni?"

"Macam mana awak ada kat sini? Bukan ke awak yang kena langgar kat depan tu?"

"Tu la... saya pun ingat saya yang kena langgar, tapi rupa-rupanya motor belakang saya yang kena. Alhamdulillah, nasib baik Allah masih pelihara saya. Pastu saya teringat kata-kata awak tadi, sebab tu saya patah balik ni. Saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak sebab sedarkan saya tadi."

"Saya balik dulu. Assalamu'alaikum."

p/s: MAL dalam kenangan, Ibu sentiasa dihati..

sumber:

http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/2326-awak.html

 

AI AM NOR Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea