Wednesday, August 3, 2011

CERITA OFFICE BOY

Posted by Ai Am Nor at 5:41 PM
Pagi ramadhan yang indah hehehe. Senyum sedekah yang dikira berlipat ganda amalnya di bulan ramadhan. =) ----- (takde kena mengena dengan story, tapi saja pembuka bicara)

Ai nak kongsi satu story yang ai kutip terbaca kat website fevret ai mengenai OFFICE BOY. Ada la sorang mamat yang sedang menganggur disalah sebuah negara maju di dunia. Poket hanya tinggal 10 dollar jer. Kalau diikutkan nak makan apa dengan 10 dollar ni kalau dah namanya negara maju. Kalau kat Malaysia pun lepas untuk breakfast ja kot.

So, dia pegi la satu interview ni kat salah sebuah syarikat besar, apply office boy. HR manager kata,

"YOU ARE HIRED" -ANDA DITERIMA (ala-ala Donald Trumps laaa) heheh

"So, give me your email address and I'll send you the application to fill".- Jadi, tinggalkan alamat emel dan saya akan hantar permohonan anda untuk diisi

"But sir, i don't have a computer neither an email" - Tapi tuan, saya tak ada komputer apatah lagi emel. Jawab mamat tu.

"I'm sorry," "If you don't have an email, that mean you do not exist. And who doesn't exist cannot have the job." (pulaakkk dah!!) - Maafkan saya, kalau anda tak ada email bermakna anda tak layak, dan anda tak diterima disini.

-Punya la nak mintak keja jadi office boy nak kena ada email-

Berbekalkan 10 dollar, dengan mukanya yang tension mamat ni pun terus jalan.
(korang rasa dia buat apa pastu?, pegi cyber cafe?)


Mamat tu pegi pasar sayur dan habiskan 10 dollar beli tomato. (Ayaaarrkkk!! tomato?) Dia bawak tomato yang dia beli tadi ke sekitar kawasan dia merempat jual balik tomato tu. Habis semua tomato dia jual tak sampai 2 jam. Mula la dia kira keuntungan yang diperolehi dari 10 dollar ke 60 dollar... UWAAAHHH.... lumayan.

Esoknya dia beli lagi tomato dan jual lagi dan lagi. 5 tahun dia ulang proses yang sama, dia dah boleh beli lori nak angkut tomato, dah boleh beli rumah (tak merempat lagi), dah boleh buat gudang besar dan macam-macam dengan berbekalkan 10 dollar. Dia mula berfikir untuk berkeluarga, mempunyai zuriat dan persediaan untuk keluarga masa hadapan.

Jadinya, dia pun pegi la ke sebuah syarikat insurance nak beli insurance perlindungan diri dan keluarga (takkan nak beli tomato pulak kan). Borak punya borak dengan agent insurance, tiba la masa nak isi borang.

Last sekali, agent insurance tu kata "Do you have email address?" - Encik ada emel?

'ada lagi soalan macamni issshhhh' rungut mamat tu.

"I don't have email." - Saya takder emel.

"How come you don't have any email address, while you have a plenty of building?", "Have you imagine, what you could have been if you have an email?" - Macamana awak boleh tak ada emel sedangkan awak dah dirikan banyak bangunan, dan dapat tak awak bayangkan apa awak akan jadi kalau ada emel?

Ai suka part ni.... hahhaha

Slamber jer mamat tu jawab

"An Office boy" - Seorang pembantu pejabat.

-tamat-

pengajaran cerita OFFICE BOY ni,

1. Internet bukan penyelesai semua masalah
2. Walaupun takder emel, boleh apa jadi millionaire
3. dan lastly,

IF YOU RECEIVED THIS MESSAGE BY EMAIL, YOU ARE CLOSER TO BE AN OFFICE BOY RATHER THAN MILLIONAIRE . - Kalau awak-awak semua dapat mesej ni melalui emel, hati-hati. Awak-awak semua mungkin akan jadi office boy bukan jutawan (bukan ai cakap k ekekekek)
p/s: entah-entah satu masa nak jadi cleaner pun nak kena ada FACEBOOK jugak =P

-editted story dari iluvislam.com

7 Kemon Komen:

MrE said...

love ur post funny, don't 4get follow me at http://mresan-lifeofadecentguy.blogspot.com

Ai Am Nor said...

thanks.. done =)

Abe Goreng said...

Haha.nseb bek aku xde email so aku boleh jd tokey tomato la ye.:D

PENGALAMAN PERTAMA PUASA!

Amy Syaquena said...

Suka entri nie , betul2 kalau buta it sekali pun xsemestinya x boleh kaya kan...

*salam kenal, amy singgah dan follow sini.jom ke belog amy http://www.sinarraudah.com/2011/08/biskut-raya-tart-nenas-panas-ifa-raziah.html

fahmie firas said...

Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/

Sekamar Rindu said...

salam..

singgah sini sambil folo ur blog

Ai Am Nor said...

@Sekamar Rinduthanks =)

Post a Comment

 

AI AM NOR Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea