Wednesday, June 8, 2011

bird is burung.. burung is manok and manok is siyau

Posted by Ai Am Nor at 11:01 PM
marah benar burung ni yerr

ai lepak sebentar ngan cip clerk n lab asisst kat permai sibu.. terserempak plak ngan technician skolah.. wah.. betol2 hari pekerja ni hehehehe.. laa dah jam rehat, masa untuk rehat laaa.. dalam kesibukan harian, tak ketingglan juga perkembangan semasa luar dan dalam negara.

masa tengah tunggu roti canai nak siap ai melangkah sebentar ke kedai mini market sebelah kedai kopi, ai grab la satu newspaper ni.. plik jugakkan, sedangkan skarang punya la canggih manggih, news dah upgrade ke online story tapi masih jugak nak beli kertas yang laku 20sen bila dah abis baca.. tapi itu la budaya yang patut kita terapkan kat semua orang.. tak kira la nak percuma atau tidak, yang penting MEMBACA ESCALATOR ILMU hehehe..

nih banyak sangat celoteh nak share la apa yang menarik yang ai baca kat news THE BORNEO POST.. story ni bukan la cover news tu pun tapi sub-story.. agak menarik. memandangkan ai ni duk kat sibu sarawak, ai kira nya la slalu duk sembang2 ngan geng2 ai kat location yang distory nih.. kawasannya berdekatan dengan panggung wayang Star Cineplex Sibu.. kawasan ni bleh kata start jam 530 toksah la nak park kat sana.. kompom kena boom!!! angkara sang burung layang2 nih.. ai kalau nak park nuuunnnn jauh Wisma Sanyan.. dah tu jalan kaki lagi dengan rasa hati yang tak senang huuurrmm...

tapi kebelakangan ni, ai perasaan yang bunyi chirping2 sang burung layang2 kat area tuh dah mula kurang.. dan semakin kurang dan hilang... menurut sumber The Borneo Post (chheewaaahhh.. ala2 Azizah Ariffin la pulekkk hehehe) terjemahan Bahasa Melayunya - kawasan perniagaan di sekitar pusat bandar kini tidak lagi kedengaran kicauan dan bulu burung beterbangan pada waktu malam.

bagi pekerja yang membersih kawasan itu berpendapat ianya hanyalah musim dan perubahan cuaca.. tapi bagi beberapa pihak plak berpendapat ia adalah petanda yang tidak baik, bagi mereka daerah yang tiada burung seolah-olah daerah mati.. fuuhhh....

apa yang ai rasa musykil adakah gelaja burung hilang tiba2 ni berkait rapat dengan penyakit burung.. ala macam kes ikan banyak terdampar di daratan masa Tsunami sebelum ni.. masa tu banyak ikan yang mendarat.. tapi tak disangka rupa2nya Tsunami melanda.

p/s: sekarang ni kat kampung ai banyak projek rumah burung wallet.. income pun bleh tahan jugak - burung pun dah tak tahu mana satu sarangnya dan tak tahu nak masuk banglo mana plak malam nih.

0 Kemon Komen:

Post a Comment

 

AI AM NOR Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea